Nu räcker det!

 


 

- Omfattande taxistrejk förbereds.

 

Arlanda idag: För tredje gången försöker Luftfartsverket införa ett diskriminerande kösystem på terminal 5. Därmed riskeras återigen en omfattande taxistrejk i Stockholm. Två gånger tidigare har det visat sig att Luftfartsverkets agerande varit i strid med konkurrenslagen. Nu lämnar taxisektionen över frågan till strejkkommitté.

 

Idag införs ett nytt kösystem på Arlanda. För att komma runt Konkurrensverkets krav på likabehandling har Luftfartsverket bland annat satt upp ett staket framför kunderna. Ett staket med bara en öppning – mot de stora taxibolagen. Man har också stängt den utgång som är närmst friåkarna och leder nu istället kunderna till den enda utgång som är närmst Taxi Kurir, Taxi Stockholm och Taxi 020. Ytterligare ett grepp för att försöka slå ut friåkarna och de små bolagen är nya krav på miljöbilar, krav ställda utan någon form av övergångsperiod.

- Det är ofattbart. Ingen kan hävda att det råder fri konkurrens när kunderna leds i en utstakad fålla rakt fram till ett visst taxibolag. Varför vill Luftfartsverket så gärna gynna Fågelviksgruppens bolag Taxi Kurir och Taxi 020? De har inte ens kollektivavtal. Jag har fasta taxipriser. Jag är med i facket. Det är som att Sverige slutar vid Arlanda. Här finns inga lagar. De stora bolagen och Luftfartsverket gör som de vill med oss härute, säger Ali Mirzazadeh, friåkare och ledamot i SSTS styrelse.

I förra veckan demonstrerade 200 taxibilar i en fredlig karavan genom Stockholm. Men Luftfartsverket har inte varit intresserade av någon dialog. Idag monterades kundstängslet upp på Arlanda. SSTS styrelse har idag överlämnat frågan om kösystemet till strejkkommittén, som samverkar med förarna på de små bolagen och innefattar sammanlagt cirka 400 taxiförare.


-Styrelsens arbete i den här frågan är slut. Vi har inte fått Luftfartsverket att lyssna. Nu är det upp till grabbarna själva. Vi lämnar över ansvaret till strejkkommittén, säger Amir Abbassi i SSTS styrelse.

Storstockholms Transportsyndikat av SAC Syndikalisterna stöder taxiförarnas protester.

- Luftfartsverket agerar cyniskt och samhällsfarligt. Alla vet att det inte spelar någon roll om det nya systemet är olagligt eftersom friåkarna ändå går i konkurs innan en juridisk bedömning hunnits med. Vad är meningen med att tvinga taxiförare som idag hankar sig fram på låga löner att söka sig till arbetsförmedlingen? Luftfartsverket känner till den desperation som finns bland förarna och tvingar fram en protestreaktion som riskerar skapa oroligheter på Arlanda och drabba tredje man. Det är väldigt oansvarigt och det är tredje gången det sker, säger Klas Bäckelin i styrelsen för Storstockholms Transportsyndikat av SAC Syndikalisterna.

     


 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0